Груминг шоу

РЕГЛАМЕНТ

За провеждане на груминг конкурс организиран от БЪЛГАРСКА ГРУМИНГ АСОЦИАЦИЯ

Даденият регламент разяснява правата и задълженията и на двете страни: организатор/участник и се счита за задължителен и за двете страни.

Конкурсът се провежда в две категории: шоу(породен) груминг и пет(салонен) груминг.

НАЧИНАЕЩИТЕ са отделна категория-клас.

В категория „ШОУ ГРУМИНГ“ – ПОРОДНА ПРИЧЕСКА

 (породи подстригващи се / стрипинговани по стандарта на породата) влизат следните подкатегории: 

ОБЕМНИ КОЗИНИ- НОЖИЦИ (бишон фризе, лагото романьоло, кери блу териер, бедлингтън териер, пшеничен териер, черен руски териер)

ПУДЕЛ (пъпи клип, скандинавски лъв, континентал, модерн и Т-клип)

СТРИПИНГ:шнауцер, уести, скоч териер, джак ръсел териер, керн териер, уелштериер ,фокс териер, ердел )- допуска се използването на машинка ,където е разрешено по стандарт) СПАНЕЛИ И СЕТЕРИ (КОКЕР,СПРИНГЕР,СЕТЕР, АФГАНСКА ХРЪТКА)

СКРИТ ГРУМИНГ- померан, шпиц, самоед, голден ретривър, нюфаундленд

КЛАСОВЕ НА УЧАСТВАЩИТЕ:

ОТКРИТ КЛАС- грумъри с опит над две години – не е задължително да са се състезавали преди това в „начинаещи“

ШАМПИОНСКИ КЛАС- участници, които са печелили първи места и BEST IN SHOW в предишни конкурси. Участниците от този клас се състезават само в „Шоу груминг“.  Същият участник може да се състезава и в „Пет груминг“, но  в открит клас, тъй като в тази категория няма шампионски клас.

Всеки участник има право да се явява с едно и също куче в една и съща категория в открит клас всяка година, но веднъж спечелил първо място в тази категория, следващия път се явява задължително в шампионски клас. Веднъж преминал в шампионски клас може са състезава със същото куче в неограничен брой конкурси след това.

Категория „ПЕТ ГРУМИНГ“

Избора на прическа е по избор на участника и са разрешени  всички техники.

Подкатегории:

ОБЕМНИ КОЗИНИ- пудел, бишон фризе, лагото романьоло, кери блу и др. без да се спазват дължините и формите на шоу груминга, разрешени са всички техники: (машинка, ножици, тример)

ЙОРКИ – отделна категория за кучета, отговарящи на стандарта (копринени)

СВОБОДНО ПАДАЩИ КОЗИНИ – Всички производни на йоркширски териер: вълнисто йорки, бивър, голдъст, шоколадово, мерле, оушън пърл, малтезер, ши-тцу и миксове.

В зависимост от сложността на прическата може да се начисляват бонус точки.

АЗИАТСКИ СТИЛ- допустими са всички породи от свободно падащи козини, обемни и стрипинг

КРЕАТИВ- Допустими са всички породи и креативни техники: колористика, екстеншъни, аксесоари. Моделите в колористика трябва предварително да бъдат боядисани, тъй като това изисква технологично време. В определеното време за категорията, участника може да приложи всички останали техники. Времетраенето е за цялостно изпълнение, посочено в регламента. 

НАЧИНАЕЩИ- (клас и категория обединени) 

В тази категория могат да участват грумъри със стаж до една година към датата на шоуто. Тази категория е със свой БИС ( 1, 2 и 3 място с титла „НАЙ-ПЕРСПЕКТИВЕН“). Участниците се състезават в същите подкатегории като в пет груминг: ОБЕМНИ КОЗИНИ-ножици, ПУДЕЛ-всички клипове, СВОБОДНО ПАДАЩИ КОЗИНИ- вълнисто йорки и др. йоркита, малтезер и ши-тцу, ЙОРКИ

ВРЕМЕТРАЕНЕ ЗА ВСИЧКИ КАТЕГОРИИ:

малки породи до 35см – 1,30ч

средни породи до 45см – 2ч.

породи над 45см. – 2,30ч.

големи породи- 2,45.

допълнително 15мин за топ нот

За начинаещите + 15мин.

ПРАВИЛНИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ГРУМИНГ КОНКУРС, ОРГАНИЗИРАН ОТ БГА

Общи положения:

Дадения регламент разяснява правата и задълженията и на двете страни ( организатор – участник ) за мероприятия организирани от БГА и се счита за задължителен и за двете страни. За участие в конкурса се канят всички членове и не членове на асоциацията. Всеки участник има право да участва в една или повече категории ( шоу и пет груминг)

Участниците могат да участват във всяка категория спрямо своят опит по своя собствена преценка.

Организаторът на конкурса предоставя на всеки участник: груминг маса, стол, електрически контакт или разклонител, чувал за отпадъци, покривка за представяне на оценяването (участникът може да използва и своя собствена). По предварителна заявка има зона за къпане на кучета на място с ограничен брой места. Ако желаете да се възползвате от тази зона свържете се с организатора по-рано и направете своята резервация. В случай на недостатъчен брой участници в дадена категория–подкатегория, за която не може да бъде излъчен победител, организатора има право  по своя преценка да обедини две категории- подкатегории.

Организатора е длъжен да осигури друго помещение за придружителите и колегите, които не участват в конкурса, където да могат да наблюдават на живо състезанието без да пречат на участниците.

РЕГИСТРАЦИЯ

 За да участвате в конкурса трябва:

 -да прочетете внимателно правилата на състезанието.

 -да попълните своята заявка за участие (приложена при обявяването на груминг шоуто)

 Регистрирайки се участника получава автоматичен отговор за успешна регистрация.

В случай на проблем или нужда от съдействие относно регистрацията, участника може да се свърже с организатора, оставяйки съобщение на вайбър. При първа възможност организатора ще се свърже с участника. 

  • да заплатите таксата – само по банков път по сметката на асоциацията до една седмица след регистрацията на участника. Таксите са обявени предварително:

ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА АСОЦИАЦИЯТА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ СПЕЦИАЛНА ЦЕНА – намаление:

Участникът работи със собствени инструменти и сам осигурява и подготвя своя модел преди участието си в конкурса.

На всеки участник се дава номер за участие в състезанието, който съответства с номера на работната маса.

След регистрацията, 30 минути преди началото на състезанието, участниците заемат масите в състезателната зона и подготвят кучето за предварителен преглед от съдиите.

За да участва в състезанието, грумърът трябва да избере куче за себе си в съответствие със следните изисквания:

Кучето не трябва да бъде агресивно, трябв а да е ваксинирано срещу бяс, без признаци на влошено здраве.

Кучето трябва да стои спокойно на масата. В случай на безпокойство от страна на кучето, грумъра трябва да бъде в състояние да се справи в ситуацията. В противен случай експерта може да отстрани кучето и грумъра от конкурса.

Ако кучето има някакви наранявания, дефекти в козината, участника трябва да информира експерта за това по време на предварителната проверка

За участниците в категория „стрипинг“, кучето не трябва да бъде подложено на такъв минимум 6 седмици, а за всички останали категории –минимум 8 седмици преди началото на състезанието. Дължината на козината трябва да бъде достатъчна, за да покажат промени във външния вид на кучето.

За участниците в категория „стрипинг“, кучетата трябва да бъдат чисти в границите на толеранса за стрипинг.

Кучетата трябва да бъдат с предварителна хигиенна подготовка: изрязани нокти, почистени уши, избръснати лапи, муцуни, интимна зона(за тези породи, където е необходима)

Ще бъдат начислявани бонус точки за кучета с добра дентална хигиена.

След предварителния оглед на всички кучета, участващи в състезанието, се дава команда „СТАРТ“. Само след командата „СТАРТ“ , грумъра може да започне работата си. Ако това изискване не бъде спазено, експертът може да реши да намали времето за работа или да дисквалифицира участника.

Участникът може да спре работата и да вземе почивка по свое усмотрение, без да напуска областта на състезанието, докато не изтече времето, разпределено за работа.

Участникът трябва да спре работата си в края на определеното време. След командата „STOP“ участникът трябва да премахне козината, инструментите, козметиката от масата. На масата да има само гребен, за да могат съдиите да оценят работата на състезателя. При неспазване на това изискване се присъждат наказателни точки.

На работното място е позволено да се използва сешоар и специализирана козметика. В допълнение към резултата от работата, съдията може да оцени правилността на избора на инструмента и техниката за прилагането и. Използването на некачествен или затъпен инструмент не е извинение за лоша работа.

В края на работата участникът може да смени дрехите си и да покрие масата с покривка за по-красива демонстрация на кучето.

Всеки участник трябва да изчака отсъждането на всички състезатели от своята категория на груминг масата и да остане в зоната на състезанието, докато резултатите да бъдат обявени.

След завършване на състезанието и обявяване на резултатите от конкурса, победителите ще бъдат поканени в зоната за награждаване.

НЕ Е ПОЗВОЛЕНО:

 – Да се оставя кучето на масата без надзор.

 – Да води кучето си без повод- на територията на състезанието, кучетата трябва да бъдат на каишки или в клетки.

 – Жестоко отношение към животните.

 – Помощ при работата на друг грумър (разрешена е само помощ при фиксиране на топ нот за последните 15 минути от асистент на ринга, но не и от колега).

 – Неетично поведение към експерти, организатори и участници в състезанието.

 – Телефонни разговори по време на състезанието.

 – Да се поставят лични вещи в пътеката между масите.

 – Не се допускат придружители и колеги, които не участват да присъстват в залата по време на състезателната част, за да се осигури максимален комфорт, както за участника така и за неговият модел.

 – Да се напуска конкурсната зона по време на предварителния и заключителен оглед, както и по време на работа без разрешението на експерта или организаторите на конкурса. В случай на неотложна нужда състезателят уведомява организатора, че има нужда от асистент на ринга. Участника не напуска състезателната зона с кучето си- кучето остава на масата с асистент на ринга.)

 – Не се разрешава на груминг масата да има напитки, храна, дъвки, лакомства, употреба на електронни цигари.

Допуска се само бутилирана вода- надписана.

Участникът в състезанието може да бъде дисквалифициран в следните случаи:

– закъснели за старта на състезанието

 -наранявания, порязвания причинени от участника по време на работа

-неморално поведение

-започване на работа преди „START“ и продължаване на работата след командата „STOP“

-напускане на зоната на състезанието по време на състезателната част без разрешение

-несъответстващо облекло.

Банкова сметка на Българска Груминг Асоциация.

IBAN  BG28UBBS80021062260140

Банка ОББ

Сдружение “ Българска груминг асоциация“, по