Йорки клип с фантазия

Практични решения и арт предложения

Първият от поредицата породни семинари за 2023-та година организирани от Българска груминг асоциация с български  лектори беше Йорки клип с фантазия – Практични решения и арт предложения.  Над 40 грумъри от страната се събраха в София, за да почерпят знания и опит от водещите Светлана Димова и Деница Атанасова. Те потопиха колегите в магията на Йоркширския териер, като представиха класически и модерни прически подходящи за породата.

За да се изработи прическа, която представя кучето в най – добрата му светлина са нужни познания за стандарта на породата и неговата анатомия . Когато грумъра е подготвен и е запознат с развитието на животното и спецификата на козината в различните възрасти, за него няма да има изненади или затруднения в работата му.

 Тънкости в определянето на различните типове космена покривка и правилната и подготовка беше основата, върху която акцентираха лекторите.  По време на семинара бяха представени разнообразни прически, които са подходящи не само за Йоркширския териер, а и за всички кучета със свободно падаща козина – Ши-тцу, Малтезер, Бийвър териер и всички останали цветни йоркита – шоколадово, мерле, перлено.

Семинара откри с презентация Деница Атанасова – грумър с дългогодишен опит, множество квалификации, призови места от националното груминг шоу, развъдчик на породата Йоркшир териер от 15 години и преподавател по груминг в единствения лицензиран Център за професионално обучение по груминг в страната – ЦПО Кинолог. Тя обърна допълнително внимание не само на техниката на работа по схема, прецизното изпълнение на срезовете, но  насочи вниманието на колегите си към проблемните зони, здравословния статус на породата като цяло и особеностите на темперамента.

Първа масата зае Светлана Димова. Председател на Българска груминг асоциация, един от първите грумъри в страната получила многобройни квалификации у нас и чужбина с тясна специализация Йоркширски териер.  Нов прочит на една от най – желаните прически в салоните за груминг беше демонстрацията с която започна. Тя акцентира върху техниките за бърза и лесна отработка, като показа тънкости в работата по посока на косъма и резултата от заместването на ножици с машина при направата на преходи.

Вторият модел беше Шоколадовото йорки Моко, което бе подстригано от Деница Атанасова. Разликите при работа с класическата копринена козина и памучната, както и цветовите разновидности, обогатиха знанията на грумърите на Българска груминг асоциация. Различен начин за оформяне на уши – Мики Маус пък беше леко намигване в разчупването на клишетата.

Прическа само с ножици подходяща за есенно зимния сезон, осигуряваща свобода на движенията и вид доближаващ се до изложбения, но много по – лесен за поддържане беше втората презентация на Светлана Димова. Стопаните, които държат на редовната поддръжка и красота от дължините на козината на домашния си любимец, често избират гръб-каскад за цялата година.

Азиатски стил – все по нашумял фюжън в грумърските среди, събрал почитатели по целия свят беше втората тема на Деница Атанасова. Прическата се характеризира с много късо подстригана муцунка, която придава миловидно изражение на кучето. Тя води началото си от Китай , Япония, Корея и Тайланд, но вече е събрала фенове от цял свят. Целта е да се придаде кукленско изражение на кучето, за което спомагат и типичните за течението аксесоари – панделка и шалче. Тази прическа е наричана още – техника на точния срез. Система на работа и изработване на кръгли и елипсовидни форми беше основната тема. Без спокоен модел и точна ръка тази прическа не би могла да бъде приложена, заключи лектора в презентацията си.

Още две моделчета взеха участие в демонстрациите до края на семинара. Различни начини за постигане на един ефект или извършване на дейност бяха обсъжданите теми. Не всяко куче реагира и приема спокойно определени действия, затова трябва да можем да свършим работата по много и различни начини. Избираме винаги, този който е най- приемлив за кучето обобщиха лекторите.

Втория ден от семинара премина в практика на участниците. Моделите, които използваха бяха с козина, на която имаха възможност да експериментират по няколко техники и прически. С голямо въодушевление и добро настроение  приложиха и затвърдиха новите знания, а лекторите Светлана Димова и Деница Атанасова наблюдаваха и помагаха в работата на всеки един от тях.