Как и кога се режат ноктите на кучетата

Не знам дали някога сте виждали кучета с ужасно дълги нокти, но повярвайте ми – първата ви мисъл е „Орел или куче е това?“.

При дългокосместите кучета много често ноктите биват скрити от козината, но това не означава, че не трябва да се подкъсяват. Независимо от породата, независимо от размера, ноктите на кучетата трябва да са оптимално къси, защото в противен случай могат да предизвикат проблеми за кучето, одрасквания по стопаните, дори промяна на походката. Попадала съм на случаи, в които ноктите на кучето се заоблят около себе си и се забиват във възглавничката; случаи на счупване на дълъг нокът, което изисква намесата на ветеринар и куцане, причинено от прекалено дълъг и болезнен нокът.

Често, когато кажа на хората, че ноктите на кучето трябва да се режат, разбирам, че много от тях не знаят колко често, и се изненадват от факта, че кучешките нокти трябва да се режат от веднъж седмично до веднъж на 2 седмици. Оставят ли се повече от месец без рязане, живецът прораства и рязането може да бъде болезнено за кучето. Има едно малко изключение – кучетата, които сами си изпилват ноктите на разходка, но всичко това зависи от форма на стъпалото и повърхността, върху която ходят. Дори да успее да си изпили предните нокти, кучето има пети нокът на предните лапи(а някои породи и на задните), който така или иначе ще трябва да бъде подкъсен.

Ако на Вас не Ви се занимава с рязането, знайте,  че във всеки ветеринарен кабинет или груминг салон предлагат тази услуга. Това, което аз препоръчвам е да започнете да приучавате кучето от съвсем малко с тази процедура, за да не стане рязането на нокти един стресиращ момент и за кучето и за човека, който му реже ноктите. Дори да го научите да му държите лапата, без то да се дърпа и да хапе, си е голяма помощ.

НокторезачкаАко сте решили сами да се впуснете в начинанието ще се опитам да обясня нагледно как се режат/пилят ноктите на кучетата. Има няколко вида инструменти за рязане на нокти, като аз предпочитам нокторезачка тип клещи, когато става въпрос за големи породи кучета. За малките най-удобни са ми ножичките за нокти, които приличат на човешките такива. На Вас може да Ви допада друг тип нокторезачка, все пак най-важното е на Вас да Ви е удобно, единствено препоръчвам да вземете най-високия клас на пазара.Пила за нокти

Друг инструмент, който много харесвам, това е електрическата пила за нокти. Има специални такива за кучета, но първата, която аз си взех беше най-обикновена човешка, като използвам приставката за педикюр. За съжаление в България няма много видове кучешки пили и са доста скъпи. Много кучета ще са по-спокойни с пилата (въпреки, че звучи все едно си в зъболекарски кабинет), а пък други няма да могат да я понесат, в този случай се водете от кучето. Аз използвам пилата дори след скъсяване на ноктите, за да ги заобля леко и да не драскат при допир.

Преди да започнете рязането на ноктите задължително трябва да сте се подсигурили с много лакомства. Тази процедура не трябва да я правите насила, така или иначе кучетата обикновено са стресирани от нея. Направете я желана за кучето – след всеки отрязан нокът давате и награда, и така следващия път кучето с нетърпение ще очаква да се погрижите за педикюра му. Все пак, не е нужно да изрежете всички нокти на кучето на един път, може да пробвате с един-два и в следващите дни да изрежете другите. Точно този подход към спокойствие може да постигнете само вкъщи, нито във ветеринарния кабинет, нито в груминг салона кучето ще се чувства като вкъщи.

Структурата на нокътя на кучето е доста проста – има живец и кератинова обвивка (това, което ние наричаме нокът). Кератиновата обвивка е нечувствителна и може да бъде отрязана без проблем, но живецът е чувствителна част и е хубаво него да не го закачаме. Ако случайно порежете предната част живеца, имайте предвид, че тече много кръв, но кучето го заболява за секунда и после дори да пипате нокътя не го боли, така че не се притеснявайте много, на всеки се случва. Когато нокътя на кучето е бял и леко прозрачен, то живеца е розовата част вътре в него, за жалост при черните нокти това не може да бъде ориентир. Ноктите трябва да се режат на 45 градуса, малко след живеца, както е показано на първата фигура.Dog nail figureАко ноктите не са подкъсявани много дълго време, живецът прораства заедно с нокътя и може да се види като тънка розова линия. На фигура 2 съм показала такъв случай. Тогава тези нокти трябва да се режат всяка седмица, за да може живецът да се прибере. Рязането става само там, където свършва продължението на живеца и започва кератиновата обвивка, като по този начин „подсказваме“ на живеца да се прибере.Много дълъг кучешки нокът, фигура

И сега, относно черните нокти. Има много породи, при които черните нокти са знак за добра пигментация и е важно да са такива. Признавам, че минуса на това е само един – рязането на ноктите. През черните нокти не можете да видите живеца, а все пак не искаме да си стресираме животните като режем наслуки. Един трик, който можете да използвате е да обърнете нокътя, така че да виждате долната му страна. Мястото, където се образува лек триъгълник и повърхността е неравна и груба, това е мястото, където свършва живеца.  Друго нещо, което може да пробвате е да поставите нокторезачката  да полегне върху възглавничката на кучето, с резците към нотите, като е показано на главната снимка от този пост. Тези трикове обаче можете да го използвате в случай, че ноктите на кучето не са много дълги, за да не е прораснал много живеца.