Светла Величкова

Светла Величкова

Email

info@svdog.world

Телефон

+359 899 524 008

Салон

SV Dog World

Website

Занимавам се с кучета от 13 годишна. По чиста случайност отидох на една специализирана изложба на клуб „Северни породи“, където не само, че се наслаждавах на прекрасните кучета, ами успях да участвам и в конкурса „Млад водач“. Признавам си, че не си спомням класирането на тази изложба, но никога няма да забравя удоволствието, което ми донесе близостта до тези прекрасни животни.

По време на изложбата се сприятелих със Златина и Николина Давидовски и от дума на дума стигнахме до извода, че те имат нужда от помощ с техните кучета, а аз нямах търпение да продължа да общувам по-задълбочено с тях. И до ден днешен сме близки приятели и се надявам винаги да останем такива и да продължаваме да работим заедно и занапред!

В началото кариерата ми на хендлер започна с техните северни кучета – воденето им по изложби, трениране, подготовка и грижа. Хъскита, самоеди и акити – това са първите кучета, с които имах удоволствието да работя. До ден днешен съм благодарна, че опитът ми започна с тези своенравни и леко непокорни породи, защото когато успееш да осъвършенстваш куче с подобен характер, то след това повечето други са много по-лесни.

По онова време нямаше хендлинг школи в София, нямаше кой да те научи на всичко и си признавам, че повечето неща, които съм научила за хендлинга и груминга съм го „откраднала“ от чужденците. С часове съм наблюдавала тези, които ми харесва как водят кучета, за да мога да попия това, което те правят и това, което на мен ми харесва. Години работа, стотици изложби и обмен на всякаква информация с близки и приятели кинолози ме доведе до тук.

Тъй като не ми стигаше просто от време на време да ходя по изложби, започнах много да чета и да уча за животинската психология, обучение и поведение. Все още това е една от най-любимите ми теми – позитивният начин за обучение на кучетата (оперантно кондициониране).

Още 16 годишна отидох за около два месеца във Франция, като стажант в развъдник за хъскита de la Vallee de Morava. Във времето, в което аз бях там, в развъдника живееха около 80-90 хъскита. Винаги ще помня времето там, защото разбрах какво всъщност значи тежка работа и колко много отговорност значи грижата за много кучета. Ежедневно ресане, къпане, обучение – всеки ден имаше работа поне за още 5 човека. В годината, в която бях там, участвах на всички изложби в конкурса за Junior Handler. За двата месеца, в които бях, успях да спечеля достатъчно титли, за да се класирам да представям страната на изложбата в Англия – Cruft’s. През следващите 5 години ходих всяка година за около месец, в същия развъдник. Времето прекарано сред толкова много кучета ми помогна в хендлинга, груминга и изключително много в обучението.

Последваха години на много успехи, много изложби и много семинари, свързани с кинологията. Започнах да се занимавам много по-сериозно и с груминг, тъй като хендлера в повечето случаи е наложително и да е грумър. Член съм на Българска груминг асоциация още от основаването ѝ през 2017 година, и съм изнасяла семинар към нея за „Груминг на Голден ретривър“ и „Похвати при работата с кучета“.

В опита ми с кучетата са включени много породи, много различни направления – хендлинг, обучение и груминг, като за мен те всички са взаимосвързани. Направих това място с много любов и с идеята да споделя всичко, което знам с тези, които биха искали да го чуят.

Практическа насоченост

  • Handling - водач на кучета
  • Обучение на кучета
  • Груминг