Груминг шоу

ПРАВИЛНИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ГРУМИНГ ШОУ СОФИЯ 2023 ГОДИНА

Категория „ШОУ ГРУМИНГ“ – ПОРОДНА ПРИЧЕСКА (породи подстригващи се / стрипинговани по стандарта на породата)

Подкатегории:

Стрижещи се породи

ОТКРИТ КЛАС -за участници, които се явяват за втори път на конкурс или имат стаж над 1,5год.

ШАМПИОНСКИ КЛАС – за участници спечелили BEST IN SHOW в предишни конкурси, както и за участници спечелили първо място в предишни конкурси в съответната категория.

Критериите за оценяване са еднакви, без значение размера на модела. Времетраенето е различно за големините на породите. Разрешено е да се участва с модел от предишен конкурс.

• малки породи до 35см – 1,30ч.
  • средни породи до 45см – 2ч.

Стрипинг

ВРЕМЕТРАНЕ според големината на породите

• малки породи до 35см – 2ч.
  • средни породи до 45см – 2,30ч.
  • породи над 45см. – 3ч.

Пудели

• малки – 1,30ч.
  • средни – 2ч.
  • стандартни – 2,30ч.

Спаниели / Сетери – 2,30ч.

Допълнителни породи за шоу груминг,които не са в основния стандартен лист(Т.Н.-СКРИТ ГРУМИНГ-Оценяват се отделно, но не участват BEST IN SHOW):

• Малки породи до 35 см. (померан /шпиц) – 1,30ч.
  • Средни до 45 см. (лагото) – 2ч.
  • Голeми над 45 см. (австралийска овчарка,Голден ретрийвър) – 1,45ч.
  • Нюфаундленд, Черен руски териер – 2,30ч.

Категория „ПЕТ ГРУМИНГ“

Избора на прическа е по избор на участника. Азиатския стил е в отделна категория. Допуска се използването на машинка по корпуса за всички породи от всички пет категории.

Подкатегории:

Йорки – отделна категория за кучета, отговарящи на стандарта (копринени)

Свободнопадащи козини – Всички производни на йоркширски териер,(вълнисто йорки), бивър,голдъст,шоколадов, мерле, оушън пърл, малтезер, ши-тцу.В зависимост от сложността на прическата може да се начисляват бонус точки.

ВРЕМЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ- 1,30ч

• Йорки/Бивер йорк и тяхни производни миксове – време за изпълнение 1,30ч.В зависимост от сложността на прическата може да се начисляват бонус точки.
  • Малтезер / Ши-тцу и тяхни производни мелези – време за изпълнение 1,45ч. В зависимост от сложността на прическата може да се начисляват бонус точки.
  • Пет груминг шпиц – време за изпълнение 1,30ч.-Забранено използването на машинки и приставки по корпуса.

Пет стрижещи се породи (не се изисква спазване на прическа по стандарт) – цвергшнауцер, фокстериер, бишон фризе и т.н.

• малки породи до 35см – 1,45ч.
  • средни породи до 45см – 2,15ч.
  • породи над 45см. – 2,30ч.

Спаниели / Сетери – 2,30ч.

ПЕТ ГРУМЕНГ ПУДЕЛ

В тази категория участника сам може да подбере/измисли фризурата. Оценява се вида преди подстрижката, избора на техника за изпълнение и акуратното и чисто изпълнение.

• малки породи до 35см – 1,30ч.
  • средни породи до 45см – 1,45ч.
  • породи над 45см. – 2ч.

AЗИАТСКИ СТИЛ

• малки породи до 35см – 1,30ч.
  • средни породи до 45см – 1,45ч.
  • породи над 45см. – 2ч.

КРЕАТИВ

• малки породи до 35см – 1,45ч.
  • средни породи до 45см – 2ч.

Категория „НАЧИНАЕЩИ“

В тази категория могат да участват грумъри със стаж до една година от завършването на курса си към датата на шоуто. Тази категория е със свой БИС ( 1, 2 и 3 място с титла „НАЙ-ПЕРСПЕКТИВЕН“).

малки породи до 35см – 1,45ч
средни породи до 45см – 2ч.
породи над 45см. –2,30ч.

Регламент за участие в конкурс по груминг на Българска Груминг Асоциация 27.09.2021г.

Общи положения:

Дадения регламент разяснява правата и задълженията и на двете страни ( организатор – участник ) за мероприятия организирани от БГА и се счита за задължителен и за двете страни. За участие в конкурса се канят всички членове на асоциацията. Всеки участник има право да участва в една или повече категории.

Участниците могат да участват във всяка категория по свое усмотрение. За да участвате в категория „НАЧИНАЕЩИ“ трябва да имате стаж не повече от една година от взимането на дипломата си до датата на груминг шоуто.(октомври 2020г.)

Организаторът на конкурса предоставя на всеки участник: груминг – маса за оформяне, стол, електрически контакт или разклонител,чувал за отпадъци, покривка за представяне на оценяването. По предварителна заявка има зона за къпане на кучета на място с ограничен брой места. Ако желаете да се възползвате от тази зона свържете се с организатора по-рано и направете своята резервация.

Регистрационна форма:

Регистрацията ще се извършва в специална онлайн форма и вие ще получавате eмейл за потвърждение. За да участвате в конкурса, трябва да:

Прочетете внимателно правилата на състезанието!

1. Подаване на заявка.
  2. Плащане само по банков път на сметката на асоциацията.
  3. Участникът работи със собствени инструменти и сам осигурява и подготвя своя модел преди участието си в конкурса.

На всеки участник се дава номер за участие в състезанието.

След регистрацията, 30 минути преди началото на състезанието, участниците заемат масите в състезателната зона с номера,който са регистрирани и подготвят кучето за предварителен преглед от съдиите.

За да участва в състезанието, грумърът трябва да избере куче за себе си в съответствие със следните изисквания:

• Кучето не трябва да бъде агресивно, да е ваксинирано срещу бяс, без признаци на влошено здраве.
  • Кучето трябва да стои добре на масата, ако е необходимо, грумъра трябва да бъде в състояние да се справи с кучето, в противен случай експерта може да премахне кучето и него от конкурса.
  • Ако кучето има някакви наранявания, дефекти в козината,участника трябва да информира експерта за това по време на предварителната проверка
  • За участниците в категория „стрипинг“, кучето не трябва да бъде подлагано на такъв 6 седмици, а за всички останали категории – 8 седмици преди началото на състезанието. Дължината на козината трябва да бъде достатъчна, за да покажат промени във външния вид на кучето
  • За участниците в категория „стрипинг“ кучетата трябва да бъдат чисти в границите на толеранса за стрипинг.
  • Кучетата трябва да бъдат с изрязани нокти,почистени уши,избръснати лапи,муцуни,интимна зона(за тези породи, където е необходима)

След предварителна проверка на всички кучета, участващи в състезанието, се дава команда „СТАРТ“. Само след командата „СТАРТ“ грумъра може да започне работата си. Ако това изискване не бъде спазено, експертът може да реши да намали времето за работа или да дисквалифицира учасника.

Участникът може да спре работата и да вземе почивка по свое усмотрение, без да напуска областта на състезанието, докато не изтече времето, разпределено за работа.

Участниците имат право да използват свои техники в работата и да изграждат работата си по свое усмотрение и със собствен вкус и стил.

Участникът трябва да спре работата си в края на определеното време. След командата „STOP“ участникът трябва да премахне козината, инструментите, козметиката от масата. На масата да има само гребен, за да могат съдиите да оценят работата на състезателя. При неспазване на това изискване се присъждат наказателни точки.

На работното място е позволено да се използва сешоар,козметика, предназначена за кучета. В допълнение към резултата от работата, съдията може да оцени правилността на избора на инструмента и техниката за прилагането и. Използването на некачествен или затъпен инструмент не е извинение за лоша работа.

В края на работата участникът може да смени дрехите си и да покрие масата с покривка за по-красива демонстрация на кучето.

Всеки участник трябва да изчака отсъждането на всички състезатели от своята категория на груминг масата и да остане в зоната на състезанието, докато резултатите да бъдат обявени.

След завършване на състезанието и обявяване на резултатите от конкурса, победителите ще бъдат поканени в зоната за награждаване.

Не е позволено:

1. Да се оставя кучето на масата без надзор.
  2. Да води кучето си без повод на територията на състезанието-кучетата трябва да бъдат на каишки или в клетки.
  3. Жестоко отношение към животните.
  4. Помощ при работата на друг грумър (разрешена е само помощ при фиксиране на топ нот за последните 15 минути);
  5. Неетично поведение към експерти, организатори и участници в състезанието и телефонни разговори по време на състезанието.
  6. Да се поставят лични вещи в пътеката между масите.
  7. Да се напуска конкурсната зона по време на предварителния и заключителен оглед, както и по време на работа без разрешението на експерта или организаторите на конкурса.

Участникът в състезанието може да бъде дисквалифициран в следните случаи:

• закъснели за старта на състезанието
  • наранявания, порязвания причинени от участника по време на работа
  • неправилно поведение
  • започване на работа преди „START“ и продължаване на работата след командата „STOP“
  • напускане на зоната на състезанието по време на състезателната част
  • несъответстващо облекло

Такси за участие: