Балкан Грум

ПРАВИЛНИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ГРУМИНГ КОНКУРС „БАЛКАН ГРУМ“ 2024г.

Конкурсът ще се проведе в две категории, в два дни:

18-ти октомври „ПЕТГРУМИНГ“

19-ти октомври- „ШОУГРУМИНГ“

Съдии на конкурса: Илана Симкина- Украйна, Корина Вершурен-Белгия, Мария Захарченко- Испания

Всяка категория със свой BISS – 1, 2, 3-то място и BEST IN SHOW

Клас начинаещи ще има свой шампион за всяка категория, който ще се определя от победителите във всяка подкатегория.

В категория „ШОУ ГРУМИНГ“ – ПОРОДНА ПРИЧЕСКА (породи подстригващи се / стрипинговани по стандарта на породата) влизат следните подкатегории:

НОЖИЦИ – (БИШОН ФРИЗЕ, ЛАГОТО РОМАНЬОЛО, КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР, БЕДЛИНГТЪН ТЕРИЕР, МЕКОКОСМЕСТ ПШЕНИЧЕН ТЕРИЕР, РУСКИ ЧЕРЕН ТЕРИЕР, ПОМЕРАН – ПОРОДНА ПИЧЕСКА)

СКРИТ ГРУМИНГ – БОБТЕЙЛ, НЮФАУНДЛЕНД, АВСТРАЛИЙСКА ОВЧАРКА, ГОЛДЪН РЕТРИВЪР

(ПОБЕДИТЕЛЯ В ТАЗИ КАТЕГОРИЯ НЕ СЕ СЪСТЕЗАВА В БИС)

ПУДЕЛ (ПЪПИ КЛИП, СКАНДИНАВСКИ ЛЪВ, МОДЕРН, КОНТИТЕНТАЛ, Т-клип),

СТРИПИНГ: ШНАУЦЕР, УЕСТ ХАЙЛЕНД УАЙТ ТЕРИЕР, СКОТИШ ТЕРИЕР, ДЖАК РЪСЕЛ ТЕРИЕР, КЕРН ТЕРИЕР, УЕЛШ ТЕРИЕР, ЕРДЕЛ ТЕРИЕР)- допуска се използването на машинка, където е разрешено по стандарт)

СПАНЕЛИ И СЕТЕРИ (КОКЕР СПАНИЕЛ, СПРИНГЕР СПАНИЕЛ, СЕТЕР, АФГАНСКА ХРЪТКА)

КЛАСОВЕ НА УЧАСТВАЩИТЕ:

НАЧИНАЕЩИ – грумъри с опит до една година.

ОТКРИТ КЛАС – грумъри с опит над една година, явявайки се за първи път- не е задължително преди това да са участвали в начинаещи. По своя преценка начинаещ грумър може да се яви в открит клас.

ШАМПИОНСКИ КЛАС – участници, които са печелили първи места в открит клас и BEST IN SHOW в предишни конкурси

Класовете важат и за двете категории- шоу и пет груминг. Участниците се състезават едновременно, но се оценяват според класа си. Във всеки клас има първо, второ и трето място, като в начинаещи ще има собствен бис с първо, второ и трето място за участниците от всички подкатегории.

Всеки участник има право да се явява с едно и също куче в една и съща категория всяка година, но веднъж спечелил първо място в открит клас на тази категория, се явява задължително в шампионски клас.

Категория „ПЕТ ГРУМИНГ“

Избора на прическа е по избор на участника, различаваща се от шоу прическата по стандарт-разрешени са всички техники НЕ ВРЕДНИ ЗА КУЧЕТО.

НЕ СЕ ДОПУСКА ИЗЛОЖБЕНА ПРИЧЕСКА НА МОДЕЛИТЕ.

Подкатегории:

ОБЕМНИ КОЗИНИ – всички породи от шоугруминг плюс пудел, без да се спазват дължините и формите на шоу груминга, разрешени са всички техники: (машинка, ножици, тример). В тази подкатегория могат да вземат участие и всички миксове с пудел: малтипу, кавапу, лабрадудел и др.

СВОБОДНО ПАДАЩИ КОЗИНИ – йоркшир териер малтезер, ши-тцу, всички производни на йоркширски териер: вълнисто йорки, бивър, голдъст, шоколадов, мерле, оушън пърл.

В зависимост от сложността на прическата може да се начисляват бонус точки.

В тази категория участникът сам може да подбере / измисли фризурата. Оценява се вида преди подстрижката – състояние на козината, дължината, поражения и др. Избора на техника за изпълнение е по избор на участника: ножици, машинка.

AЗИАТСКИ СТИЛ и КРЕАТИВ допустими са всички породи от свободно падащи козини, обемни и стрипинг

Допустими са креативни техники: колористика, екстеншъни, аксесоари.

МОДЕЛ ДОГ- прическа на манекен- цяло куче

Участника сам определя прическата, която ще избере. Не участва в Бест.

Победителят от една подкатегория се избира от спечелилите първи места в различните класове и той се състезава в BEST IN SHOW.

Например в подкатегория „Свободнопадащи козини“ спечелилият първо място в клас „Начинаещи“, спечелилият първо място в клас „Открит“ и спечелилият първо място в клас „Шампион“ се явяват на сравнение и от тримата се излъчва един (без значение в кой клас е участвал) и той продължава състезанието за BEST IN SHOW.

ВРЕМЕТРАЕНЕ ЗА ВСИЧКИ КАТЕГОРИИ по класове

Малки породи до 35см – начинаещи – 2,15 часа, открит – 2 часа, шампионски – 1,45 часа

Средни породи до 45см – начинаещи – 2,30 часа, открит-2,15 часа, шампионски – 2 часа

Породи над 45см – начинаещи – 2,45 часа, открит – 2,30 часа, шампионски-2,15 часа.

Големи породи – 3 часа за всички класове.

Времето може да бъде увеличено по преценка на съдията, но не може да бъде намалено.

Допълнително 15 минути за топ нот

Регламент за участие в конкурс по груминг на Българска Груминг Асоциация

Общи положения:

Даденият регламент разяснява правата и задълженията и на двете страни (организатор – участник) за мероприятия организирани от БГА и се счита за задължителен и за двете страни.

За участие в конкурса се канят всички грумъри от страната и чужбина, като членовете на асоциацията ползват всички намаления, като такива.

Всеки участник има право да участва в една или и в две категори: шоу и петгруминг.

Участниците могат да участват във всяка категория по своя собствена преценка.

Организаторът на конкурса предоставя на всеки участник: груминг маса, стол, електрически контакт или разклонител, чувал за отпадъци.

Организаторът се задължава да осигури зона за къпане, като всеки участник, който ще я ползва трябва предварително да заяви това.

Организаторът обявява почивка за модела (кучето) на всеки час за всички участници.

РЕГИСТРАЦИЯ

За да участвате в конкурса, трябва да прочетете внимателно правилата на състезанието!

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ:

През онлайн форма или заявка по телефона с консултация от организатора: оставя се съобщение на вайбър и организаторът се свързва с участника в уговореното време.

Плащане само по банков път на сметката на асоциацията, като таксите са обявени предварително:

ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА АСОЦИАЦИЯТА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ СПЕЦИАЛНА ЦЕНА-намаление.

Например: Цена за една категория 300 лв.; за членове 150 лв.

Цена за две категории 500 лв.; за членове 250 лв.

За чужденци цените са в евро.

Участникът работи със собствени инструменти и сам осигурява и подготвя своя модел преди участието си в конкурса. Всеки участник сам си осигурява помощни средства, като цветна подложка на масата за контраст, ръчен сешоар, допълнително осветление, покривка за представяне на модела.

На всеки участник се дава номер за участие в състезанието. В случай, че участникът се явява и в двете кагории, се състезава с един и същи номер.

След регистрацията, преди обявяването на старта на състезанието, участниците заемат масите в състезателната зона с номера, с който са регистрирани и подготвят кучето за предварителен оглед от съдиите.

СТАРТ на конкурса се обявява след огледа на предварителната подготовка на всички участници – часа е приблизителен.

За да участва в състезанието, грумърът трябва да избере куче за себе си в съответствие със следните изисквания:

Кучето не трябва да бъде агресивно, да е ваксинирано срещу бяс, без признаци на влошено здраве.

Кучето трябва да стои добре на масата, ако е необходимо, грумъра трябва да бъде в състояние да се справи с кучето, в противен случай експерта може да премахне кучето и него от конкурса.

Ако кучето има някакви наранявания, дефекти в козината, участника трябва да информира експерта за това по време на предварителната проверка

За участниците в категория „стрипинг“, кучето не трябва да бъде подлагано на такъв минимум 6 седмици, а за всички останали категории –минимум 8 седмици преди началото на състезанието. Дължината на козината трябва да бъде достатъчна, за да се покажат промени във външния вид на кучетол

За участниците в категория „стрипинг“ кучетата трябва да бъдат чисти в границите на толеранса за стрипинг.

Кучетата трябва да бъдат предварително подготвени хигиенно- изрязани нокти, почистени уши, избръснати лапи, муцуни, интим. Извършването на тази процедура в ринга може да отнеме точки.

За пуделите, състезаващи се клип, изискващ топ-кнот- ДА СА НАВЪРЗАНИ ПОДРЪЖКИТЕ НА ТОП НОТА.

След предварителна проверка на всички кучета, участващи в състезанието, се дава команда „СТАРТ“. Само след командата „СТАРТ“ грумърът може да започне работата си. Ако това изискване не бъде спазено, експертът може да реши да намали времето за работа или да дисквалифицира участника.

Участникът може да спре работата и да вземе почивка по свое усмотрение, без да напуска областта на състезанието, докато не изтече времето, разпределено за работа. В случай на неотложна нужда, участника е длъжен да се свърже с организатора, за да му бъде осигурен асистент за кучето в ринга. Забранено е напускането на ринга от участника с кучето без асистент.

Участниците в петгруминг имат право да използват свои техники в работата и да изграждат работата си по свое усмотрение, със собствен вкус и стил.

Участникът трябва да спре работата си в края на определеното време. След командата „STOP“ участникът трябва да премахне козината, инструментите, козметиката от масата. На масата да има само гребен, за да могат съдиите да оценят работата на състезателя. При неспазване на това изискване се присъждат наказателни точки.

На работното място е позволено да се използва сешоар, козметика, аксесоари и други помощни приспособления. В допълнение към резултата от работата, съдията може да оцени правилността на избора на инструмента и техниката за прилагането им. Използването на некачествен или затъпен инструмент не е извинение за лоша работа.

В края на работата участникът може да смени дрехите си и да покрие масата с покривка за по-красива демонстрация на кучето.

Всеки участник трябва да изчака отсъждането на всички състезатели от своята категория на груминг масата и да остане в зоната на състезанието, докато резултатите да бъдат обявени.

След завършване на състезанието и обявяване на резултатите от конкурса, победителите ще бъдат поканени в зоната за награждаване.

НЕ Е ПОЗВОЛЕНО:

 • Да се оставя кучето на масата без надзор.
 • Да води кучето си без повод на територията на състезанието – кучетата трябва да бъдат на каишки или в клетки.
 • Жестоко отношение към животните.
 • Помощ при работата на друг грумър (разрешена е само помощ при фиксиране на топ нот за последните 15 минути от асистент на ринга, но не и от колега)
 • Неетично поведение към експерти, организатори и участници в състезанието.
 • Телефонни разговори по време на състезанието.
 • Слушането на музика със слушалки.
 • Да се поставят лични вещи на пътеката между масите.
 • Да се напуска конкурсната зона по време на предварителния и заключителен оглед, както и по време на работа без разрешението на експерта или организаторите на конкурса. В случай на неотложна нужда състезателят уведомява организатора, че има нужда от асистент на ринга. Състезателят не напуска състезателната зона сам с кучето си.
 • Не се разрешава на груминг масата да има напитки, храна, дъвки, лакомства, електронни цигари
 • Допуска се само бутилка вода – надписана.

Участникът в състезанието може да бъде дисквалифициран в следните случаи:

 •  При закъснение за старта на състезанието
 • Наранявания, порязвания причинени от участника по време на работа
 • Неправилно поведение
 • Започване на работа преди „START“ и продължаване на работата след командата „STOP“
 • Напускане на зоната на състезанието по време на състезателната част
 • Несъответстващо облекло

Цени за участници на Балкан Грум: 

 1. Участие в една категория – 120лв
 2. Участие в две категории – 170лв
 3. Участие в семинар за една порода – 200лв
 4. Участие в семинар един ден – две породи (20ти октомври) – 300лв
 5. Участие в семинар Пудел в две прически (21ви октомври) – 300лв
 6. Пакетна цена – две категории участие в конкурс и присъствие на всички семинари – 600лв

*Цените важат за заплатилите до 31ви юли 2024г.

От 1ви август до 30ти септември цените ще бъдат следните:

 1. Участие в една категория – 150лв
 2. Участие в две категории – 200лв
 3. Участие в семинар за една порода – 300лв
 4. Участие в семинар един ден – две породи (20ти октомври) – 400лв
 5. Участие в семинар Пудел в две прически (21ви октомври) – 400лв
 6. Пакетна цена – две категории участие в конкурс и присъствие на всички семинари – 700лв

Информация за плащането: 

Сдружение „Българска Груминг Асоциация“
IBAN: BG28UBBS80021062260140
SWIFT: UBBSBGSF
Адрес на банката: бул Витоша89Б, ОББ Милениум Център, 1463, София България